Get Adobe Flash player

Живот по време на кърмене.

Живота на кърмещата мама!

Какво знаете и какво не за живота по време на кърмене, част от отговорите ще получите в тази статия която е написана с помощта на психолози и акушери светила в областта.
Основните фактори които са в основата на производството на
кърма за жената са здравословното и умерено хранене, спокойствието, достатъчно време за сън и почивка и за така важните и ободряващи разходки. Кърменето не е мъчително изпитание или неприятно задължение, това е нормален процес при който майката предава своите чувства и настроения на бебчето.


Менюто

Основен и най-важен фактор с които всяка кърмеща мама трябва да се съобразява, са коликите . Вашето дневно меню се отразява и на бебчето, а състава на
кърмата ви ще зависи от храните които сте консумирали. Не прекалявайте с употребата на прясно мляко, за да не предизвикате алергия на бебето към белтъка. В големи количества можете да консумирате кисело мляко, по този начин ще набавяте на вас и на бебчето необходимото количество калции. избягвайте поне в началото, зеле, газирано, бобовите продукти, пържено и пикантно.
Най-важното е да осигурите на организма си необходимото количество протеини. Яжте - месо, млечни продукти като истинското сирене и кашкавал, сурови ядки, зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, по възможност използвайте зехтин за подправка към салатата а не олио. Пийте не по-малко от 2 литра вода на ден, защото тя спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Правете чести хранения но с по-малко количество храна. По този начин ако си набавяте необходимите ви калории със здравословно хранене, ще стопите понатрупалите ви се килограми през бременността.


Спорт

Кърменето не пречи ако спортувате ежедневно, единственото нещо което е необходимо е да се възстановите след раждането. Добре е да направите консултация с лекаря си, но трябва да минат поне три месеца преди да започнете активни тренировки. Не се заблуждавайте, че когато майката спортува активно
кърмата й намалява или че променя вкуса си вследствие на млечната киселина която се отделя от мускулите. Количеството и качеството на кърмата се регулира основно от мозъка, така че когато сте щастлива и спокойна, кърмата е наистина елексир за бебчето.


Физически активната кърмеща мама е спокойна, удовлетворена и по-здрава.

Боледуването

Ако по време на кърмене се разболеете, гледайте да употребявате медикаменти само в крайни случаи когато е наистина необходимо. Винаги се съветвайте с лекар и не се подлагайте на самолечения. В голяма степен се препоръчва да продължите кърменето, за да се предадат на бебчето антителата които организма произвежда. Единствено ако се чувствате много отпаднала или сте с много висока температура използвате замразена
кърма, за да не предадете на детето дискомфортното си сътояние. След като вече се почувствате по-добре, отново можете да възстановите нормалното кърмене.

Алкохол

забрана за алкохола няма, можете да пийвате една чаша вино на вечеря или да глътнете чаша бира на обяд. Трябва да се съобразите единствено с факта, че независимо от мъничкото количество, са нужни на организма 2 часа за разграждането на алкохола. Добре е това малко удоволствие да бъде след като сте накърмили бебчето и сте го сложили да спи, за да има време алкохола да се усвои от организма.Цигари
Ако не можете да се въздържите , намалете цигарите, но не лишавайте детето си от кърмата. В доста от случаите майките пушачи палят цигарата само заради навика и спокойствието, което пушенето им доставя, но в никакъв случай не прекалявайте с цигарите.
При кърменето и двете страни трябва да се чувстват добре, следователно ако цигарата ви успокоява запалете я.... Според мненията на световната организация в подкрепа на кърменето, ползите от майчината кърма са много повече в сравнение с вредите от няколко цигари на ден. Нека този факт не ви успокоява и по възможност се въздържайте от пушене.

Кафе
Ако кафето ви ободрява и спомага да регулирате кръвното си, то можете да си го позволявате сутрин или след обед. Добре е да пиете кафето след кърмене като то не трябва да е много силно. Необходими са 2-3 часа на организма ви да се пребори с кофеина който сте приели с кафето.

Женски развлечения
Всичко зависи от това как ще си организирате деня, от вас зависи дали ще ви остава време да отскочите при фризъорката ви, да си направите маникюр или за срещи с приятелки. Удовлетворената и спокойна майка е по-пълноценна от изнервената жена с ниско самочувствие, така че организирайте режима на детето си, за да ви остава време и на вас. Разпускайте с шопинг като си вземете удобни и практични блузи за кърмене, както и туники за кърмачки.

Работа

Ако кърмите, но искате или ви се налага да се върнете на работа, можете да съчетаете нещата. Ако бебето е по-малко кърмете го сутрин и вечер а за през деня се изцеждайте и съхранявайте кърмата в хладилника. Ако детето ви е по-голямо и го захранвате с разнообразна храна кърменето сутрин и вечер ще му набавя необходимите вещества. За целта трябва да се обзаведете с необходимите ви сутиени за кърмачки.
Нормално е докато сте на работното си място да чувствате дискомфорт в гърдите. Знайте, че организмът ви се наглася да произвежда повече кърма когато има нужда, т.е когато кърмите, за това не се притеснявайте.


кърмеща мама, сутиени за кърмачки, блузи за кърмене, туники за кърмачки, спорт и кърмене,храни по време на кърмене,съвети по време на кърмене, начин на хранене при кърмещите мами, боледуването по време на кърмене, алкохола при кърмачките, цигарите по време на кърмене, кафето и кърменето, сексът по време на кърмене, работата при кърмещите майки, съвети към кърмещите майки.

 
Bulgarian English German Greek Russian

Facebook Image
В момента има 21 посетителя в сайта
Valid XHTMLValid CSS
102953
Днес538
Вчера524
Тази седмица1504
Този месец9114
AZ-JENATA.BG - Последни новини