Get Adobe Flash player

Кърмене – важното начало

За всяка бъдеща майка е важно при какви условия ще роди своето дете. Може би в представите си не се фокусирате много върху престоя в болничното заведение, защото там сякаш нищо не зависи от вас, а отговорността за началото на кърменето и за комфорта на вас и бебето, са пренесени върху медицинския екип. Но ако искате да кърмите успешно, е необходимо да поемете инициатива и предварително да заявите пред персонала желанието си да кърмите.

Ранният контакт

За бебето е изключително важно да бъде поставено върху корема на майката веднага след раждането. Контактът кожа до кожа и чуването отново на майчиното сърце, помагат на новороденото по-лесно да преодолее стреса от началото на земния си път. Това е и логически завършек на процеса на раждане. Ако бъде оставено да лежи спокойно, бебето е в състояние само да намери пътя към гърдите. Ориентири за това са познатият майчин аромат и характерното потъмняване на ареолите. Новороденото има най-силен сукателен рефлекс в първия половин час след раждането и кърменето тогава става спонтанно и напълно естествено. Бебето може и да не засуче веднага, а само да ближе зърното, при което ще получи първите си капки коластра, а гърдите на майката – необходимата първа стимулация. Ранният контакт между бебето и майката е един успешен край на раждането, който осигурява и на двете страни спокойствие, сигурност и хармония.

Колко често да кърмя бебето и как да разбера, че е гладно?

Кърменето по час е остаряла и неефективна практика – бебето, хранено в утробата почти постоянно, трудно се приспособява към новия „график”. Най-естественото нещо е да отговорим на нуждите на собственото си бебе чрез кърмене на поискване. Това означава поставяне на гърда всеки път, щом бебето пожелае и да бъде оставено да суче толкова дълго, колкото иска. При новородените е нужно да има между 8 и 12 хранения в денонощие, а е желателно да са и повече. Не забравяйте ,че производството на кърма зависи от количеството на изсуканото мляко. Или казано по друг начин: колкото по-често бебето суче, толкова повече ще се стумулират гърдите да произвеждат в по-големи количества от жизненоважната течност. Ако бебето ви е по-сънливо и прави паузи по-дълги от 3 – 4 часа между храненията, е добре да го будите.

За да знаете кога да поставите бебето си на гърда, е добре да се научите да разпознавате първите признаци на глад и така да улучите подходящия момент. Така то ще може да засуче по-ефективно и спокойно ще удоволетвори жаждата и глада си. Ето някои основни сигнали, за които да следите, за да се приготвите за кърмене:

- Очите, макар и все още затворени, започват да се движат под клепачите;

-  Бебето се раздвижва леко, може да приближи юмручета към остата си;

-  Устничките на бебето се отварят а езичето се показва навън, главичката се върти на различни страни, търсейки да суче;

-  Бебето отваря очи но е все още спокойно.

Това е моментът, който можете да използвате, за да предложите на бебето да суче. След това обикновено то започва да става нервно и да хленчи. Силният плач е много късен признак на глад, при който засукването става изключително трудно, а понякога невъзможно.

Какво точно да направя, за да поставя бебето правилно на гърдата?

Правилната поза е най-важното условие за ефективно кърмене, както и за избягване на често срещаните проблеми, като например разранявания на зърната. Ето някои неща, които е нужно да съблюдавате, за да бъде кърменето успешно и комфортно и за вас, и за бебето:

-   Много е важно раменете да са отпуснати и да имате стабилна опора на гърба. Ако усещате напрежение, докато държите бебето, може да използвате една или две възглавници, които да го повдигнат на нивото на гърдите;

Нужно е краката ви да са опрени стабилно, когато кърмите седнала. Ако те висят или допират пода на пръсти, ще усещате напрежение и дискомфорт, които биха ви изтощили излишно;

- За да бъде поставено бебето добре, е необходимо коремчето му да е опряно в корема на майката, а ухото, рамото и хълбокът да са разположени приблизително на една линия;

- Много важно за правилното засукване е детето да поеме в устата си възможно най-голяма част от ареолата на гърдата. Устните му трябва да са извити навън, а брадичката леко да докосва гърдата;

- Подразнете горната устна със зърното и изчакайте бебето да отвори максимално широко уста. За да направи това, е нужно носът на бебето да сочи към зърното. Ако ви се струва, че бебето само „виси” на гърдата и не суче ефективно, освободете зърното. Това става като мушнете малкия си пръст в ъгъла на устата между венците му. По този начин ще предотвратите евентуални разранявания на зърната;

- Не е необходимо да се навеждайте към бебето при засукване и да се опитвате да вкарвате зърното в устата му. Достатъчно е да придвижите главичката му към вас. И когато отвори широко уста, да го приближите към гърдата, за да я поме по-лесно.

При правилно сукане вие не би следвало да изпитвате болка. Възможен е само лек дискомфорт, при самото засукване. Вероятно ще се засилят маточните контракции, докато кърмите. След кърмене гърдите ви трябва да са значително омекнали, без да се усеща напрежение в тях, а зърната да останат с непроменени цвят и форма.

Как да разбера, че бебето ми получава достатъчно мляко?

В първите седмици след раждането на бебето, е добре да му предлагате да суче всеки път, щом покаже признаци на глад – първо от едната, а след това и от другата гърда. В началото обемът на стомахчето на новороденото е приблизително колкото черешка. Затова бебетата сучат често и по малко, за да си осигурят нужното количество мляко. Коластрата през първите дни е напълно достатъчна, за да отговори на всички нужди на кърмачето. Но за да сте уверени, че вашето дете се храни добре, е нужно да обърнете внимание на следното:

-  Чува се преглъщане и бебето суче силно и ритмично
-  Гърдите ви са меки след кърмене
-  Бебето ви изглежда доволно и спокойно след кърмене
-  Бебето ви е будно, активно и може да плаче силно
-  Първите шест седмици има поне 1-2 наакани и 5-6 мокри пелени в денонощие
-  Бебето е възстановило рожденото си тегло след 10-12 ден и наддава минимум по 500 г месечно.

Ако имате съмнение, че бебето ви не се храни достатъчно, се обърнете към педиатър, който да го претегли.

Как да организирам времето си?

В първите седмици след раждането е добре да щадите повече собствените си сили.Трудно ще ви бъде да се опитвате да планирате времето си, и особено така, че да се върнете към ежедневието си от преди раждането. Резките промени, настъпващи в живота ви, са предпоставка за възникване на състояния на тъга и дори депресии. Ето някои съвети, които биха ви помогнали:

-  Помолете някого да ви помага в домакинството, така ще имате повече време за почивка;
-  Хранете се пълноценно, пийте много течности, старайте се да си поспивате и през деня;
-  Не се чувствайте длъжни да приемате гости в първите седмици след раждането. Това може да бъде      изтощително както за вас, така и за бебето;
-  Старайте се да бъдете спокойна и позитивна, защото бебето усеща вашите емоции повече от всеки друг.

Съвети към таткото:

-  Таткото е безценен помощник след изписването от родилния дом. При кърмените деца храненето е изцяло запазено за майката, но бащата има много други възможности за осъществяване на връзка с детето. Такива могат да бъдат гушкане, разхождане, съвместната игра. Вероятно е в първите седмици след раждането у бащите да се появят и неприятни чувства. Много от тях завиждат на майките за способността им само с предлагането на гърда да успокоят ревящото човече. Таткото може и да ревнува половинката си, която почти не му обръща внимание, ангажирана изцяло с бебето. Не се срамувайте, ако такива чувства ви споходят. По-добре е да не ги потискате, а да разговаряте с майката, за да не се натрупва напрежение между вас.

Кърменето е нормален процес, естественото продължение на бременността, но в същото време то трябва и да се учи. Защото майката и бебето, макар и да са силно свързани в началото, са две отделни личности, всяка със собствени нужди, желания и настроения. И за да продължи да се утвърждава тази връзка чрез успешното кърмене, са необходимо много любов, търпение и умения, които да ви водят в правилната посока. Скоро ще разберете, че кърменето доставя изключително удоволствие и наслада и на двете страни, а положителните емоции от него не се забравят никога!

Ако ви вълнуват някои въпроси или сте се сблъскали с проблем, можете да се обърнете към доброволните консултанти по кърмене от Националната асоциация „Покрепа за кърмене”.

Националният тел. е 0896 418 488, консултанти по градове: http://www.podkrepazakarmene.com/, http://www.kurmene.org/.


бременна, родилка, бременност, бъдещ татко, бременни приятелки, хранене на новородено, къпане на бебе, дрехи за новородено, подготовка за бебе, преповиване на бебе, обличане на бебе, грижи за новородено, www.reni-fashion.com .

 

 

 
Bulgarian English German Greek Russian

Facebook Image
В момента има 11 посетителя в сайта
Valid XHTMLValid CSS
102953
Днес538
Вчера524
Тази седмица1504
Този месец9114
AZ-JENATA.BG - Последни новини