Get Adobe Flash player

Препоръки за кърменето

Препоръки за кърменеНа всякъде по света и всички световни организации насърчават кърменето и го определят като най-добрият път за осигуряване на всичко нужно за нормалния разстеж и имунизацията на бебето.
Всички здравни организации препоръчват изцяло естественото кърмене през първите шест месеца, а след този период бебето да се захранва допълнително. Кърмата е най-добрата течност и храна за  детето за това всички препоръчват кърменето да продължи поне до края на първата година.

Ранното поставяне на детето на гърдата е от особено голямо значение за правилното кърмене и за събирането на кърма. В много болници у нас това се прави веднага след раждането на детето, а други използват заместител което предопределя неуспеха с кърменето до голяма степен.

Ползи от кърменето

Все още няма индустрия  която да може да възпроизведе лечебните вещества които се съдържат в кърмата. В кърмата на майката се съдържат много имунни тела, които са се образували в майчиният организъм вследствие на различни преболедувания и те превръшат майчиното мляко във своеобразна ваксина срещу много инфекциозни заболявания. Майчината кърма има антиалергични свойства поради това, че имунните тела в нея блокират чуждите белтъци които са попаднали в организма на детето.

Препоръки за кърмене

Кърмата има вещества които подпомагат съзряването на лигавицата на детската храносмилателна система. Първите капки от коластрата стимулиратпересталтиката на червата и способства за по-бързото отделяне на мекониума. Това на практика са първите изпражнения на бебето, които при по-дълго задържане в организма му увеличават риска от жълтеница.
Коктейлът от от нужните за кърмачето вещества които се съдържат в кърмата освен, че му служат като храна, му осигуряват и здраве не само през първата година а и в по-късната възраст на съзряване.

Препоръки за кърменеПредимства на кърменето

Кърменето осигурява и по-добра  защита срещу инфекциозни причинители. По-дълго кърмените деца се разболяват по-рядко от инфекции на дихателните пътища, бронхит или пневмония като общо заболявания, предавани по въздушно-капков път. Основната причина за това е защитният филм, който кърмата образува върху лигавицата на носоглътката при оригването на бебето.

Сученето от майчината гърда изисква в пъти повече усилия, вместо пиенето от шише, при което мускулатурата на челюстите при кърмените бебета е много силна. Устните и лицевите мускули и кости се развиват нормално. Кърмените деца по-рядко се нуждаят от специализирана дентална помощ.

При близо 35 % от децата които са кърмени през първите шест месеца се намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло в училищна възраст. Естественото хранене значително намалява риска от диабет.

Кърмещите майки са по-здрави и се възстановяват по-бързо след раждането. Стимулирането на зърната при кърмене на детето предизвиква и по-лесно свиване на матката до първоначалния й размер, доставя чувство на удовлетворение и намалява риска от остеропороза, вагинално кръвотечение, злокачествени образувания.

Психологичният момент също е много важен фактор произлизащ от кърменето, тогава се създава най-силната връзка между детето и майката. При кърмените бебета се наблюдава по-добра социална адаптация и по малко невротични прояви.


Опасения или три несериозни мотива да не кърмите  бебето си…


Според направено проучване има и бременни жени (9%), които не искат да кърмят бебето си или се колебаят по въпроса. Основните им мотиви са, че:
- количеството кърма необходима за новороденото няма да е достатъчно;
- гърдите и зърната им ще се разранят;
- формата на бюста им ще се развали като гърдите им ще увиснат.
- друга група не знаят и не са чували за предимствата на кърмата за новороденото.
Добре е тези бъдещи майки които се колебаят или не знаят защо е полезна кърмата да посещават училищата за бременни или да се посъветват и да разпитат по време на консултациите си

Какво гарантират лактацията и успешното кърмене


- Ще кърмите ли?
- Ако имам кърма…

Наличието на кърма се гарантира от промените в женския организъм от хормонален и физиологичен характер по време на бременността и след раждането. При раждането на плацентата започва истинското действие на хормона пролактин, които задвижва механизма които е готов и започва да произвежда мляко. Някъде 30 до 40 часа след раждането нивото на хормона пролактин е най-високо, а пък производството на мляко е до етап синтез на коластра. Като тази коластра е в малки количества поради факта, че бебето все още има малки потребности на хранене. Коластрата е безценна и богата на витамини храна за новороденото.
Майката има по сложната задача да поддържа и стимулира лактацията. Бебето има вродени рефлекси да умее да смуче, но то и майката трябва взаимно да се научат на кърмене.В първите дни след раждането майката отделя много малко количество коластра, която се отличава от постоянното мляко по състав. След третият ден се образува преходната кърма, а след четиринадесетият ден се появява зрялата кърма. Състава и съдържанието на кърмата се променят непрекъснато според часа на кърмене и взависимост от навиците на хранене на майката, възрастта на детето и продължителността на кърмене.
За да имате достатъчно количество мляко богато по състав пийте по приблизително 2 литра течности и приемайте допълнително от 600 до 800ккалории, а при близнаците два пъти по-вече калории. Най-важното е да си почивате добре и да се чувствате спокойни, всичко останало като стрес, преумора и неприятности ще влиаят отрицателно при образуването на млякото.
Времето за кърмене се определя от силата на смучене и чувството за ситост на бебето но не бива да бъде по-дълго от 10 до 40 минути. В началото е добре да поставяте детето на всяка гърда за по максимум 7 минути на всяка, за да стимулирате отделянето на млякото и при двете гърди, а периода между храненето е от 2 до 5 часа.

Подготовка за кърмене

Първото и най-важното решение, което майката трябва да вземе е дали ще кърми бебето или ще го храни със заместител. Подготовката на гърдите за кърмене трябва да започне преди раждането към 35-36 та гестационна седмица. Кръвоснабдяването на гърите се увеличава, а зърната потъмняват и се уголемяват, горе-долу в порядъка на шестият месец жлезите са готови да произвеждат мляко.

Не рискувайте…

Зърната на гърдите са много чувствителни след раждането, а пикът на чувствителност е на третият ден след раждането на бебето. Кърменето може да се превърне от добър ритуал в кошмар ако по гърдите се появят рагади. Ето защо е много важна подготовката преди раждането, 2 до 3 месеца преди раждането като трябва да положите усилия зърната да загрубеят и да се намали тяхната чувствителност.

Подгответе гърдите си за кърмене

Стриктната хигиена е от най-голяма важност. Добре е сутрин и вечер с отлично почистени ръце, с нежни въртеливи движения да нанасяте крем върху зърната и ареолите, втривайки леко в кожата и масажирайки. Трябва да се избягва грубото обтриване на зърната, поради това че са много чувствителни и могат да предизвикат маточни контракции. Ако сте имали рискова бременностс налични усложнения, то отложете поготовката за кърмене на гърдите за последният лунарен месец.

Грижа за гърдите след раждане

Преди всяко кърмене измивайте много добре ръцете и гърдите си като не използвайте ароматизирани сапуни, бебетата не харесват силните миризми. С минерална или преварена вода леко и нежно измивайте крема от зърната и ареолите. Винаги почиствайте гърдите си след кърмене, тъй като се образуват корички и може да се получат ранички след премахването им.

Един не само полезен но и  важен съвет

При наличието на повече кърма, за отстраняването на напрежението в гърдите и за да ви е по-комфортно с помпа (в момента има голямо разнообразие) изцеждайте кърмата до омекването на гърдите. Кърмата която сте изцедили съхранявайте във хладилник или фризер в специални торбички, като можете да я използвате в по-късен етап.
При всяко хранене на детето го поставяйте и на двете си гърди, по този начин бебето ще получава най-гъстата и качествена кърма, а вие ще облекчавате гърдите си.
Класическата поза за кърмене е : вие седите удобно и държите бебето като главата му лежи на вашата ръка. Детето е обърнато на една страна като коремът му е допрян до вашия, ханша, рамото и ухото му образуват една линия. При необходимост можете да подложите възглавничка за да наместите главичката на детето срещу зърното ви.
В никакъв случай бебето не трябва да върти главата си за да достигне гърдата ви, защото по този начин то не може да суче правилно, това е основното правило независимо от позата която сте избрали зa кърмене.

кърмене, препоръки към кърмещите мами, имунитет по време на бременност, майчиното мляко, майчина кърма, кърмене на новородено, грижа за гърдите след раждане, грижи за кърмата, грижа за новороденото, подготовка на гърдите за кърмене, ползи от кърменето, препоръки при кърмене, предимствата на кърменето, подготовка за кърмене. www.reni-fashion.com

 
Bulgarian English German Greek Russian

Facebook Image
В момента има 41 посетителя в сайта
Valid XHTMLValid CSS
102953
Днес539
Вчера524
Тази седмица1505
Този месец9115
AZ-JENATA.BG - Последни новини