Get Adobe Flash player

Кое е вярно за полезните храни?

Полезните храни за бременни и по време на кърмене.

Повече „гориво“ за тялото

Женският организъм има нужда от повече калории през първите месеци на бременността, поради нуждата от по-вече енергия. Много жени пропускат този факт в началото и това според диетолозите води до проблеми в последствие с теглото.

Когато още в началото бременната жена не доставя на организма си достатъчно калории, то той започва да работи на по-нисък режим, за да компенсира дефицита. И в последствие когато в 4-5 месец бъдещите мами почнат да хапват повечко, някои от тях остават доста изненадани за бързо наддадените килограми. Причината е , че организма започва да трупа запаси, затова като съвет е редовното хранене и през 9-те месеца.

Като в края на бременността интервалите м/у храненията трябва да намаляват.

Като правило редовното хранене трябва да продължи и след раждането на бебето, особенно в периода на кърмене на детето.

Това – да, това – не

Има противоречиви становища за това кои храни можем да консумираме и кои не, такива които могат да алергизират или да провокират неразположения като газове и киселини. Не бива да се стига до крайности или да изпадаме във фанатични състояния отностно храната.

Ако например бобът е белен, без люспите, няма проблем да се консумира като основното е мярката в количеството. Един от основните примери е прясното мляко. Всеки е наясно , че то е източник на калций за организма, но при прекомерна консумация може да доведе до алергична реакция. Рибата пък е особено по време на бременността, източник на мастни киселини които са полезни, но не и консервираната риба. Съществуват и доста уловки отностно полезните мазнини и то те са в следствие на незнанието – Доста бременни дами консумират зехтин, поради факта, че той е най-висококачествената мазнина. Наистина зехтина е страхотен продукт но малцина са наясно, че е нискоустойчив на термична обработка и за да запази добрите си качества трябва да се консумира в сурово състояние.

Мотивацията за пълноценното хранене не трябва да е само заради бебето което расте в утробата ви, а и заради самата вас.

Водата помага за обмяната

Хубаво е да пиете от 1 до 2 литра вода дневно, но не прекалявайте, за да нямате в последствие бъдещи бъбречни проблеми. Избягвайте и да пиете само минерална вода трябва да редувате водите. Хубаво е да разпределяте количеството вода равномерно за през целият ден, а не да изпивате например 1 литър наведнъж в дадена част от деня.

Добре е да консумирате водата преди, а не след храненето, така тя освобождава домашните сокове и подготвя за храносмилане стомаха.

Храната и... скритите емоции

Не трябва да използваме храната като средство за награда, успокоение или наказание особенно пред децата, тъй като това трайно остава в подсъзнанието ни. Всеки помни като малък как родителите са му казвали – „Ако слушаш ще ти купя шоколад или сладолед“ , като вместо това е можело да кажат – „ Ако слушаш ще те заведа на разходка“. И това като цяло се проявява в последствие като възрастни, когато в следствие на стрес или някакво състояние, се награждаваме с нещо вкусно и вредно, вместо да ни хрумне да се поразходим, за да разтоварим. По-здравословно трябва да се грижим за себе си и вместо да се натъпчем, да изразим тази грижа по друг начин.


бременността,храна за бременни, хранене по време на бременността, храни за бременни,диети за бъдещи майки, диети за бременни, вода и бременност, полезни съвети за бременни. www.reni-fashion.com

 
Bulgarian English German Greek Russian

Facebook Image
В момента има 44 посетителя в сайта
Valid XHTMLValid CSS
100300
Днес161
Вчера465
Тази седмица2171
Този месец9143